سفارش تبلیغ
صبا ویژن
جواندل

 

با فرا رسیدن فصل گرما ، هوای گرم و رطوبت بالا منجر به بروز مشکلاتی از جمله گرما زدگی می شود . گرما زدگی بیماری ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض حرارت زیاد یا خوب کار نکردن مکانیسم های تنظیم حرارت در مغز است . نخوردن مایعات به حد کافی ، نخوردن نمک به مقدار کافی ، و کمبود تولید عرق از جمله عواملی است که این موضوع را تشدید می کند . بدن به کمک عرق کردن و بخار شدن عرق خنک می شود . در این حالت دمای بدن تا حد خطرناکی ( حتی تا حدود 5/41  درجه ) بالا می رود. این حالت می تواند در هر سنی رخ دهد . اما در سالمندان شایع تر است .                                                                                                                                               


                                                                           


علائم


عرق ریزی شدید ، رنگ پریدگی ، گرفتگی و درد عضلات خستگی یا ضعف ، تهوع و استفراغ ، سردرد و سرگیجه، پوست زنگ پریده و چسبناک از علایم گرما زدگی است. در گرما زدگی پوست ابتدا قرمز شده و سپس رنگ پریده یا کبود و خشک و داغ می شود . تنفس کوتاه و سریع شده و نبض سریع و ضعیف می زند . علائم مغزی مثل گفتن سخنان بی ربط ، گیجی ، رفتار پرخاشگر ، آشفتگی و هیجان ، توهم ، بی حالی ، کاهش سرعت واکنش های بدن ، تشنج و اغما در مراحل پیشرفته بیماری دیده می شود . مردان بیش ار زنان مستعد ابتلا به گرما زدگی هستند . علت این امر عرق کردن بیشتر مردان و همچنین از دست دادن سریع تر آب بدن در مقایسه با زنان است .


درمان


گرما زدگی یک فوریت پزشکی است . اگر کسی دچار گرما زدگی شود باید فورا به نزدیک ترین مرکز درمانی برده شود . تا آن زمان میتوان اقدامات زیر را برای بیماری انجام داد:


اولین کار کاهش دمای بدن فرد است به این منظرو باید لباس های فرد را در آورده و بدن او را در آب سرد فرو برید . البته باید مراقب باشید تا دمای بدنش کمتر از 5/39 درجه نشود. اگر چنین امکانی وجود نداشت با استفاده از حوله یا اسفنج ، می توان بدن فرد را با آب سرد خیس کرد . فرد باید در مکان خنکی قرار گیرد . وقتی بدن فرد خنک شد باید دمای بدنش حدود 5/37 درجه سانتیگراد حفظ شود . پس از این کار باید پاهای فرد بالاتر از بدن او قرار گیرد تا جریان خون بیشتر به طرف سر او برود . اگر شخص به هوش است باید کم کم آب یا یک نوشیدنی خنک بنوشد.


پیشگیری از گرما زدگی


عمل به این توصیه ها می تواند در پیشگیری از عوارض ناشی از گرما به شما کمک کند :


1ـ هوای خنک در جریان یک موج گرما می تواند نجات بخش باشد . حتی گذراندن چند ساعت در هوای مناسب به شما کمک می کند .


2ـ لباس های کشاد و به رنگ روشن بپوشید . این لباس ها نور را منعکس و خنک شدن پوست و تبخیر عرق را راحت تر می کند .


3ـ زیر نور خورشید قرار نگیرید .


4ـ مرتب آب بنوشید و صبر نکنید تا تشنه شوید و سپس آب بنوشید . بدن انسان برای عرق کردن در هوای گرم باید مقداری مایعات به صورت ذخیره در بدن داشته باشید . چرا که عرق کردن یکی از مهمترین عوامل تنظیم دستگاه حرارتی انسان به شمار می رود .


5ـ اگر تعریق زیاد دارید آب بیشتر بنوشید . اگر مقدار ادرارتان کم شده ، میزان آب دریافتی را زیادتر کنید .


6ـ از فعالیت های شدید در آب و هوای گرم و به ویژه مرطوب اجتناب کنید .


7ـ سعی کنید وعده های غذایتان را سبک و به مقدا کم میل کنید . انسان در هوای گرم دیرتر احساس گرسنگی می کند زیرا هر اندازه درجه حرارت هوا زیاد باشد به همان اندازه غذا بیشتر در داخل معده انسان باقی می ماند. چربی و غذاهای دیر هضم شدن که بیش از سایر مواد غذایی در معده باقی می مانند برای هضم شدن احتیاج بیشتری به خون پیدا می کنند که این امر باعث اخلال در جریان گردش خون می شود و به همین خاطر پزشکان در تابستان به جای غذاهای دیر هضم توصیه می کنند که از انواع سبزیجات و میوه جات استفاده شود.





نوشته شده در سه شنبه 90/3/10ساعت 5:14 عصر توسط علیرضا اعلم نظرات ( ) |


کد قالب جدید قالب های پیچک